Известни унгарци. Известни хора на Унгария

С всяко ново пътуване до Унгария откриваме това невероятна страна, неговите обичаи, култура, кухня, история и модерен начинживот. В тази статия ще ви разкажем с какво е известна Унгария, ще споделим нашите туристически и гастрономически открития. Така 25 интересни фактиза Унгария.

  • Унгария е страна с хилядолетна история.Основан е изцяло в 896 г " местно население”, Но от маджарските племена, дошли от Уралските планини.

7 племена се оглавяват от княз Арпад. Той завладява нови земи по Дунава и става основател на династия от унгарски крале. Така унгарците намериха своята родина. Празникът на откриването на родината се счита за един от най -важните национални празници в Унгария. Страната обича и почита своите герои. На площада на героите през 1896 г., в чест на 1000 -годишнината от придобиването на родината от унгарците, колона и големи паметници на седемте водачи на маджарските племена, преминали Карпатите от Урал преди хиляда години, бяха издигнати.

  • Унгарският е един от най -труднитеда бъдат изследвани в света и напълно непонятни за туриста.

Езикът на общуване е първото нещо, което се среща в чужда държава независим пътешественик... Унгарският принадлежи към угорската група и фино-угорското езиково семейство. Той е близък до езиците на народите от източния, южния Урал и Западен Сибир: ханти, манси, коми, удмурт, мордовски.

В Унгария при влизане в магазин, кафене, ресторант, музей и т.н. обичайно е да се поздравят и да се сбогуват. Затова ще бъде полезно да научите няколко думи на унгарски))

Jó reggelt kívánok - добро утро
Jó napot kívánok (Yo napot kívánok) - добър ден
Jó estét kívánok - добра вечер
Szia (Sia to one), Sziasztok (Siastok to many) - здравей, чао.
Viszontlátásra - сбогом
Köszönöm (Kösönöm) - благодаря
Köszönöm szepen - Благодаря ви много
Бочанат (Bochanat) - съжалявам
Jó étvágyat (Yo itvadyot) - приятен апетит
Jó éjszakát (Yo Iysokat) - лека нощ
Igen (igen) - да
нем (нем) - не
Бежарат - вход
Киджарат - изход
Джо (Йо) - добре
Jóbb (Job) - много добре

Но нашата дума „Басейн“ има неприлично значение на унгарски, затова го заменете, когато посещавате плажове и бани с думата „Вода“ или „medense“ (което означава „басейн“ на унгарски). Ние дадохме на децата си инструкции за тази дума, но въпреки това, в пристъп на къпане, те забравиха за „подмяната“ и извикаха фрази като тази: „Да плуваме в басейна с вълни“, което предизвика бурно възмущение на унгарски старици))

  • В туристическите места се говори английски и немски език.Освен това немският се използва много по -често. Възрастните може да знаят руски.

Когато бяхме на почивка в Балатон, персоналът в местно кафенеговореше само унгарски или Немски, табелите „стаи под наем“ също са написани на немски.

  • Унгария е известна курортна страна.

Унгария е "горещият извор на Европа". Тук има над 500 уникални горещи термални извора. А Будапеща се счита за международна столица на баните за къпане от началото на 20 век. Унгарците казват с усмивка и гордост, че извор с гореща термална вода ще се излее от земята, дори ако просто забиете пръчка в нея.


снимка от gellertfurdo.hu

Посещението на термална баня в Унгария е задължително за всеки пътешественик. И в кои бани е по -добре да изберете, нашият рейтинг на най -добрите бани в Будапеща ще ви помогне.

Пътуването до пещерата стана незабравимо за нас j къпалня Miskolc-Tapolca.

Тази баня е уникална с това, че е създадена в истински пещери и се смята за единствената в Европа. В продължение на хиляди години термалните води отмиват пещерите, стените и сводовете на пещерата. Прочетете нашия преглед на банята тук:

Курортният град ЕгерПрекрасна възможност да съчетаете здравословна, гастрономическа и туристическа почивка. Наблизо, в Егерсалок, се намира „унгарската памукала“ - солен хълм и уникален състав от термална вода.

Прочетете повече за нашето пътуване в тази статия:

  • Хората не плуват в Дунав през лятото.

Дунав се счита за много мръсна река, неподходяща за плуване. В Будапеща например няма нито един градски плаж с излаз на Дунав. Но има много плажове с басейни, водни пързалкикакто и термални бани с открити басейни. Нашият преглед на плажа Romai Furdo:

  • Балатон е едно от най -големите езера в Европа. Но в същото време е много малък.

Тя се простира на 80 км дължина и има ширина в най -тясната си точка - малко повече от 1 км, а в най -широката си - 12,4 км. "Унгарско море" - така гордо говорят унгарците за Балатон. Честно казано, "море" е просто име)) Всъщност средната дълбочина на езерото е само 3,5 м, максималната - в близост до полуостров Тихани - 12,5 м. Славяните през 9 век го наричат ​​"блато" ... Южното крайбрежие на езерото Балатон е по -плитко от северното.


Балатон е популярен курорт в Унгария с много термални извори. Езерната вода също е полезна за здравето. Не е прозрачен, леко неясен. Причината за това е лечебната тиня и наличието на планктон във водата. Тя бързо се затопля на слънце. За възрастни да плуват на дълбочина 500 метра или дори повече. Затова Балатон е прекрасно място за семейства с деца. И какъв цвят на водата! Синьо -зелено, тюркоазено - нюансите се променят под слънчевите лъчи. Това е много красиво!

На полуостров Тихани има паметник на унгарския крал Андрас I, неговата съпруга, украинската принцеса Анастасия, дъщеря на Ярослав Мъдри.

Прочетете повече за нашата почивка на езерото Балатон тук:

  • Хевиз е най -голямото термално езеро в Европа.

На няколко километра от Балатон е прочутото езеро Хевиз. Той, подобно на Балатон, е националната гордост на Унгария. И това не е просто езеро с лековита вода, а езеро в кратера на изгаснал вулкан. Дълбочината на Хевиз е повече от 40 м. Водата в езерото е топла по всяко време на годината, но плуването тук няма да работи дълго време - има твърде активно въздействие върху тялото. Има ограничение във времето за възрастни. Плуването в Хевиз не се препоръчва за деца под 16 години.

Очарованието на езерото се придава от розови, люлякови лотосови цветя на повърхността. Те са донесени преди повече от 100 години от Индия. И по чудо тези растения се вкорениха в гореща вода.

Хевиз се нарича езерото на младостта. Унгарците казват „не флиртувай с момиче, напускащо Хевиз, защото това може да е баба ти“)))

Нашите гастрономически открития.

  • Унгарската кухня може да бъде много пиперлива и пикантна.

Унгарската кухня е пълна с ястия с месо, зеленчуци, червен пипер, люти чушки, различни подправки и подправки.

  • В унгарските магазини няма да намерите обичайните елда, херинга и хайвер.

Елдата се счита за храна за птици и се продава в магазините за домашни любимци, а херинга е, по мнението на унгарците, „мъртва“ риба.

  • „Гулаш“ е богата супа, приготвена от месо и зеленчуци.

Първата изненада в унгарската кухня беше „гулаш“. Свикнали сме със стандарта на столовите ни, според който гулашът е месен сос за гарнитура. Оказва се, че в Унгария това е много вкусна гъста супа с месо, зеленчуци и червен пипер. А унгарците го наричат ​​"Гуяш". Някога се е смятало за овчарско ястие. Гуяш често се приготвя от мъже, защото е лесен за приготвяне. Бобът също е много вкусен - guyash с боб и пушено месо. Гуяш на клада се нарича Бограч. Думата „бограч“ се превежда от унгарски като „казан“, „казан“.

  • В Унгария се отглежда специална порода къдрави прасета - мангалицата.

Унгарците ядат много свинско месо и знаят как да готвят вкусна свинска мас с подправки и билки. Просто се топи в устата ви))) Месото и беконът от специална унгарска порода „мангалица“ е уникален с това, че не съдържа холестерол.

  • Марципанът е много популярен сладкиш в Унгария.

Унгария е страна, която заедно с Франция, Италия, Германия и Естония претендира, че е родина на марципан. В Унгария има няколко музея на Марципан - в Цендтра, Егер, Печ, Кестхей и Будапеща. Сладко цари в музея на марципаните приказка... Какво майсторите не правят от този продукт!

За това как посетихме Музея на марципаните в Сендендре, ние написахме тук:

Алкохолни напитки в Унгария.

  • Унгария е страна, произвеждаща вино.

Мнозина са чували за унгарски вина. Известните вина Tokay и сладкото вино Assu се считат за едни от най -добрите десертни бели вина в Европа. На бутилката Tokaji Aszu пише „Vinum Regum, Rex Vinorum!“, Което означава „Това е виното на кралете и царят на вината“. Ето как някога френският крал Луи XIV оцени това легендарно вино.

  • Unicum се превърна в наше откритие сред националните напитки на Унгария.

Unique е оригинален балсам, напоен с 40 лечебни билки. Той се произвежда от Zwack повече от 200 години. Той е изобретен от придворния лекар Йосиф Цвак през 1790 г. за император Йосиф II като средство за подобряване на функционирането на стомаха. „Das ist ein Unikum! “- възкликна императорът, когато опита този балсам. Така че напитката остана в историята. Рецептата за този горчив ликьор все още е тайна на семейство Zwak. За да не разкрият тайната, те умишлено купуват повече видове билки, отколкото наистина се нуждаят.

Честно казано, първоначално уникалната не ни хареса. Опитвайки го за първи път, не оценихме горчиво - билковия му вкус. Но сега Unicum е една от любимите ни унгарски напитки. Определено ще донесем вкъщи бутилка балсам с топли спомени.

  • Palinka е унгарска плодова водка.

Това е националната марка на Унгария. Дестилира се от различни плодове - ябълки, кайсии, сливи, круши, грозде. Интересното е, че в Унгария домашното производство е забранено. Затова законопослушните граждани носят плодове в специални фабрики, за да си направят домашна палинка. Той е много мек и ароматен.

Интересни факти за Унгария. Известни изобретения.

  • Кубчето на РубикЕдна от най -популярните играчки за деца и възрастни. Пъзелът е роден в Унгария през 1974 г. и е кръстен на изобретателя на скулптора, архитект, професор Ерньо Рубик. Шампионатът по куб Рубик се провежда в Будапеща повече от 30 години. Тук беше поставен световен рекорд - 7 секунди.
  • Първите химикалкиса създадени в Унгария през 30 -те години на 20 -ти век от братята Биро и се наричат ​​бироми.
  • Холограмае изобретен през 1948 г. от унгарския физик Денис Габор, за който ученият получава Нобелова награда.
  • Унгария е родното място на известните хусари.

Именно тук хусарските войски се появяват за първи път в света. Хусарите са леко въоръжени конници. През 15 -ти век крал Матяш Корвин заповядва всеки двадесети „призовник“ да бъде изпратен в кавалерийски части. Славата за победите в битките, храбростта и уменията на унгарските хусари бързо се разпространиха из цяла Европа. Скоро името "хусари" се появява в Полша, Прусия, Литва, Русия. Русия, от друга страна, заимства от хусарите не само името, но и формата на облекло.

Как отидохме на конното изложение с участието на смели хусари прочетете тук:

  • Автобуси, познати ни Икаруссъщо от Будапеща. Компанията, която ги произвежда, е основана в столицата на Унгария през 1895 г. като цех за карета.
  • Метрото е построено в Будапеща за първи път в континентална Европа и трето в света.Това събитие се случи през 1896 г., преди повече от 100 години, в чест на Откриването на Родината. Първата „жълта“ линия на метрото е оцеляла до днес и се използва активно. Много е интересно да се возите в малки стари вагони на метрото и да посетите музея на метрото.

Научете за старото метро и музея на метрото тук:

  • В Будапеща можете да се повозите на друга оригинална атракция. По маршрут No 4 и No 6 има най -дългият трамвай в Европа.Дължината му - без 10 см е 54 м.
  • Номерацията на тролейбусни маршрути в Будапеща започва от 70.Маршрути с номера от 1 до 69 не съществуват. Това дължи Будапеща на социалистическото си минало. През 1949 г. се появява първият тролейбус в столицата на Унгария. Номерът на маршрута му беше даден като 70 -и, в чест на 70 -годишнината на Сталин
  • Туристическият автобус -амфибия е оригинален начин да видите Будапеща.Този автобус чудо не само се движи по пътищата със забележителностите на Будапеща, но и плува по Дунава. Екскурзията се оказва много необичайна и вълнуваща.

снимка от сайта

В края на нашата селекция от интересни факти за Унгария има още едно важно туристическо откритие.

Унгарците са много внимателни към своята история и култура,почитан като национални герои на крале, политици, култура и изкуство. Много улици, площади, катедрали са кръстени на героите на Унгария. Унгарците се отнасят с трепет към архитектурните паметници. Дори в руините на древни храмове се подреждат замъци, крепости, музеи, провеждат се фестивали, концерти, театрални представления.

Интересен факт - в Будапеща през 1933 г. точното копие на уникалната базилика Жамбек от 13 век, разрушена от земетресението през 1763 г., е построена на площад Лехел тер. Така че, ако желаете, можете да видите как е изглеждала базиликата през далечния 12 век.

Копие в Будапеща.

Всъщност можете да пишете много за Унгария. Всяко наше посещение е ново откритие, туристическо, културно, гастрономическо. Унгария - много интересна държава! Струва си да дойдете тук, особено след като е много близо)))

Как да стигнете до Унгария:

  • За пътуващи с кола до Унгария нашата статия ще бъде полезна:
  • Намерете най -евтиния полет до Будапеща може да бъде тук. Препоръчваме нискотарифната авиокомпания Wizzair.

Къде да остана. Настаняване в Унгария.

  • Хотели в Унгария.

Пожелаваме ви нови пътешествия и ярки открития!

Статията е написана с любов и безгранична благодарност към нашата скъпа Людмила и Алексей Ямковенко.

Въпреки че е доста малка държава в Централна Европа, Унгария е надарена със зашеметяващи пейзажи, които лесно могат да се конкурират с тези на други европейски страни. Ако пътувате в Унгария, ще видите много красиви пейзажи и великолепни хълмове. Освен това Унгария може да ви удиви със своите автентични пейзажни равнини и гори, където можете да направите зашеметяващи снимки, да се насладите на тишината и природата. Какво трябва да знаете за идеалния туризъм в Унгария? Ще ви отговорим сега.

Пътуването до Унгария обаче не е само за разглеждане на забележителности. Има много други неща, като например вкуса на уникалната традиционна унгарска кухня, чиито вкусове лесно могат да съперничат на тези на Италия. Можете също да опитате унгарско вино: отидете в Егер и Вилянд, които са известни с богатите си сортове червено вино, или посетете Бадачони и Токай за вкус на сладко бяло.

Най -вече Унгария е известна с богатата си народна култура и все още живите си традиции. Най -добрите места за изследване на истинската унгарска народна култура са малките градове, където можете да намерите дървени църкви с красиви икони по стените и таваните, традиционни къщии тесни улички. Унгарската народна култура се свързва с бродерия на дрехи и дори обувки, които могат да се видят в провинцията, тъй като повечето хора все още носят традиционни дрехи. Разбира се, унгарската култура е невъзможна за представяне без танци и пеене, така че не се изненадвайте, когато се отправите към местна кръчма и видите много хора да танцуват и пеят. Това е абсолютно нормално, дори за Будапеща.

Представяме на вашето внимание ТОП-14 от най-добрите ТУРИСТИЧЕСКИ места в Унгария

Будапеща е столицата на Унгария и най -много Голям градв държавата. Казват, че Будапеща отразява историята със собствена архитектура. Градът е известен със своя богат избор от бани - от турската епоха до съвременната, което позволява на посетителите да изпитат напълно уникалността на унгарската култура.

Освен това Будапеща е известна като най -доброто място да опитате най -вкусната унгарска кухня, защото има много места, където можете да опитате истински гулаш.

Наскоро писахме на страниците на сайта за. Ако посетите това Красив граде включена в плановете ви, тогава не забравяйте да разгледате връзката.

Ако решите да останете в Будапеща за няколко нощи, не се колебайте да разгледате хотели в Будапеща. Някои от хотелите са уникални със своя екстравагантен дизайн в стил Арт Нуво или зашеметяваща гледка към Дунав.

Сентендре е известен със своите уютни улички, антикварни магазини, малки галерии и няколко музея. Редакторите на Topkafe силно препоръчват да се направи обиколка на седемте църкви в града, интересни и специални както от фасадите, така и от вътрешната им декорация.

Ако имате време, вземете местно такси и посетете големия унгарски музей под на открито, които са събрали на тяхна територия старинни сгради от цялата страна.

Бадаксони

Бадаксони е един от най -големите популярни дестинациив Унгария, тъй като е близо до езерото Балатон, където има впечатляващи вулканични планини и лозя. Бадаксони може лесно да бъде разгледан с колело и се предлага под наем на смешна цена.

Най -голямата туристическа атракция са лозята, които ви предлагат вкусно бяло вино. Бадаксони определено си заслужава да бъде посетен, защото няма да намерите друго място, където да се насладите на гледката към езерото Балатон с чаша бяло вино от световно известни изби.

Шиофок е един от градовете в Унгария, който е известен със своите безкрайни партита и е курортния градразположен до южния бряг на езерото Балатон.

Шиофок има тенденция да бъде претъпкан през лятото и през почивните дни, тъй като центърът на града предлага чудесен нощен живот за младите хора. Въпреки това, има доста спокойни плажове извън центъра на града, където можете да се насладите на красивия спокоен пейзаж край езерото.

Градът е много популярна училищна туристическа дестинация от много европейски страни, особено Германия, така че трябва да сте подготвени за тълпата от деца.

Ако искате да избегнете масивността, посетете Шиофок в средата на есента, пролетта или зимата. Когато посещавате Шиофок, препоръчваме да разгледате църквите в града, да посетите музеи и да се отпуснете в римската термална баня.

Кестхей е най -големият град на езерото Балатон, заобиколен от гори, хълмове и равнини.

Играе голяма роля в туризма поради пейзажа и невероятното спокойствие дори през пиковия сезон. Докато сте в града, можете да се насладите на оживения, но спокоен нощен живот, исторически сгради и музеи.

Най -известното място в града е дворецът Festetics, широко известен в цяла Унгария като най -доброто място да се насладите на класическа музика.

Шопрон, или Малката Прага, е очарователен малък град, който има следи от римското минало и се намира на границата с Австрия.

Шопрон си заслужава да бъде посетен, защото се смята за най -красивия град в западна Унгария. Шопрон е известен със средновековния си вътрешен град (Белварос) и е чудесно място за разходки както през нощта, така и през деня.

Печ

Ако планирате да посетите Унгария за няколко седмици и се чудите какво да правите през цялото това време, не се колебайте да вземете автобус или влак до град, наречен Печ.

Градът е петият по големина в Унгария и се намира по склоновете на планините. Печ е известен със своите пъстри улици, които са пълни с исторически паметниции художествени галерии.

Най -впечатляващата забележителност на града е, че той има много мек климат. Именно той влияе върху успешното формиране на уникални пейзажи, състоящи се от стари смокини и бадеми.

Егер е друг лозарски град, включен в списъка на атракциите в Унгария. Градът омагьосва туриста с добре запазени барокови сгради, турско минаре, красив замък и термални бани. И разбира се, основната характеристика на Егер е червеното му вино, което според местните жители има най -богатия вкус.

Всички църкви в Егер са силно препоръчителни, тъй като са впечатляващи барокови реликви. Имайте предвид, че в града има четиринадесет красиви църкви, всяка със свои уникални характеристики.

Може би си мислите, че един ден в Егер е достатъчен, но всъщност се препоръчва да прекарате поне три, за да разберете поне малко местната култура и да разгледате града.

Говорейки за най -добрите местаах за туризма в Унгария, трудно е да не споменем град Сегед, третият по големина в страната. Мястото е известно със своя университет, градински площад с красиви пейки и уютни главни улични кафенета.

Той има много фестивали целогодишно, така че независимо от времето, в което посетите Сегед, имате голям шанс да хванете фестивала в града.

Ако имате време, посетете църквите в Сегед, известни със своите красиви и уникални интериорни решения.

Кечкемет е град, разположен в централната част на Унгария, осмият по големина в страната. Кечкемет се намира между две реки - Дунав и Тиса. Бреговете и на двете са популярни места за пикник.

Има много лозя, зеленина и овощни градини, поради което понякога Кечкемет се нарича градински град.

Кечкемет е известен със своите цветни сгради в стил Арт Нуво, страхотни музеи и кайсиева ракия, които могат да бъдат закупени навсякъде в града на много разумна цена.

Естергом

Градът завладява туристите със своите селски райони, красиви тесни улички и грандиозни сгради.

Места за посещение - замъкът и дворецът Естергом - все още привличат археолози.

Градът има впечатляваща зона Watertown, която е запазила паметници от османския период, което го прави друга туристическа атракция в града.

Тихани

Тихани е село на северния бряг на езерото Балатон на полуострова със същото име като Тихани.

Това е исторически район. Повечето известна сградав селото - абатството Тихани, основано през 1055г. Абатството все още функционира и привлича много туристи поради своята историческа и художествена стойност и най -добрата гледка към езерото Балатон. През лятото абатството се посещава от много туристи, затова се препоръчва да изберете друго време на годината, за да го разгледате.

Селото е заобиколено от хълмове и ливади, което го прави идеален за дневни разходки и проучване.

Токай е регион на североизточна Унгария и югоизточна Словакия. Това е един от най -големите центрове за производство на вино в Унгария.

Токай е и името на главния град в лозарския район, който се състои от 28 села и е включен в списъка на обектите световно наследствоЮНЕСКО заради историческото си местоположение.

Токай е малък град, предлагащ живописна гледка към лозята. Има отлични транспортни връзки и връзки, така че можете лесно да посетите повечето от селата и да опитате известните вина Tokaj.

👍

Обобщавайте

Снимка: Бани Szechenyi. © Леонард Можевикин.

Показахме ви само някои от най -добрите туристически дестинации в Унгария. Но никакви снимки няма да предадат атмосферата, която туристите получават по време на пътуванията си! TopCafe ви пожелава посещение в тази красива страна.

В продължение на това виртуално пътуване ви съветваме да отидете на. Може да искате да посетите там в действителност.

Пътуването до Унгария ще даде на туристите много необичайни и приятни преживявания. Атракции различен видтова е не по -малко, отколкото в други европейски страни. В Унгария има интересни кътчета от природата, древни крепости, замъци и много религиозни сгради от различни епохи и стилове. Разглеждането на забележителностите на архитектите може да се комбинира с посещения на музеи или Унгарската опера.

Можете да се насладите на релаксираща почивка в термалните минерални извори. Почти във всеки град има топли извори със здравословна вода. Няколко от тях обаче могат да бъдат разграничени. Баните Széchenyi се открояват със своите размери и лукс. Необичайна и практически без аналог в света е пещерната баня Miskolctapolca. За любителите на релаксацията в природни условияв Унгария има повече термално езеро Хевиз.

Популярни хотели на достъпни цени.

от 500 рубли / ден

Какво да видите и къде да отидете в Унгария?

Най -интересните и красиви места за посещение, снимки и кратко описание.

1. Изграждане на унгарския парламент

2. Крепостта Буда (Будапеща)

Резиденцията на кралете на Унгария, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за наследство. Най -старата част на двореца е построена през XIV век. През годините на своето съществуване крепостта е преживяла няколко обсади, разрушения и преустройства, които отнемат много исторически архитектурни изкушения. Реконструкцията на замъка е завършена през 1980 г. Сред запазените исторически сгради са дворецът Шандор, Домът на унгарските вина, Рибарският бастион.

3. Крепостта Вишеград

Построен през XIII век. През Средновековието е бил седалище на унгарските крале. По време на нашествието на австрийските войски през 18 век тя е почти напълно разрушена. Сред руините се е издигала само оцелялата кула на Соломон. В момента тече реконструкция. В реставрираните стени на крепостта можете да видите интериора на средновековната кухня и трапезария, пресъздадена е камера за изтезания и има колекция от древни оръжия.

4. Цитадела (Будапеща)

През 18 век 235 -метровите склонове на хълма Гелерт са покрити с лозя. V края на XIXвек на върха му е построена цитадела. Гледката и на двата бряга на Дунав му придаваше особена стратегическа стойност. Във военно качество той съществува около 20 години, до образуването на Австро-Унгария. Наблизо е 14-метровата Статуя на свободата на 26-метров пиедестал. Той е инсталиран в памет на освобождението на Унгария от нацистите.

5. Верижен мост Сечени (Будапеща)

Символът на столицата на Унгария. Това е първият каменен мост, свързващ тогава два различни града - Буда и Пеща. Откриването се състоя през 1849 г. и по това време мостът беше един от най -големите в света. Мостът е отворен отново през 1949 г., след като е възстановен от взривяването от германските войски. В момента мостът е дълъг 380 метра и широк 14,5 метра. В тъмното подсветката се включва.

6. Обувки на брега на Дунав (Будапеща)

Паметникът на жертвите на Холокоста е скулптурна композиция под формата на 60 чифта обувки. Много хора наричат ​​този паметник най -тъжният в света. Детски сандали, дамски рокли, износени мъжки обувки - изработени от желязо, те са поставени на брега на Дунав, сякаш собствениците им са на път да се върнат. Идеята за паметника се превърна в ужасна реалност - преди екзекуцията нацистите принуждават жертвите да свалят обувките си, а телата са хвърлени във водата.

7. Езерото Балатон

Туристите често наричат ​​езерото Балатон „Унгарско море“, тъй като езерото е с дължина почти 80 км. Пътуването до езерото е една от основните туристически дестинации в страната. Средната дълбочина на езерото е около 3 метра. С наклон южните бреговепривличат много семейства с деца за почивка на плажа... Северният бряг е по -популярен сред любителите на ветроходството. На брега на езерото има много курорти и здравни центрове.

8. Парк Varoshliget (Будапеща)

Паркът е създаден през 1799 г. върху блатиста местност. На отцедената територия беше положена мрежа от водни канали и бяха засадени хиляди дървета. Сред тях бяха оборудвани няколко изкуствени езера. Сега той е един от любимите паркове за разходка сред граждани на Будапеща и гостите на града. Той представя много забавления: ботаническа градина, зоологическа градина и цирк, замъкът Vaidahunyad и няколко музея са на разположение за проверка.

9. Бани Szechenyi (Будапеща)

Голям комплекс за баня, построен през 1909 г. В него се помещават 3 открити и 15 закрити басейна, както и няколко сауни. Комплексът се счита за балнеологичен. Баните се захранват с термална вода от кладенеца на Св. Ищван. Температурата на водата през пролетта е 77 ° C, тя се издига на повърхността от дълбочина 1200 метра. Лечебните свойства на термалната вода помагат при лечението на много заболявания.

10. Площад на героите (Будапеща)

Известният площад на столицата на Унгария. Около 50 000 души дойдоха на откриването му през 1896 г. В средата на площада е 36-метровият паметник на хилядолетието. Върху колонадите има фигури на героите на страната, а между тях има 14 паметника на членове на кралската династия Арпад и алегорични фигури. Архитектурната основа на площада се формира от сгради на музеи, построени в стила на класицизма с елементи на еклектика и барок.

11. Рибарски бастион (Будапеща)

Изграждането на бастиона е завършено през 1905 г. Това е зона под формата на галерия с дължина 140 метра, широчина 8 метра, украсена с кули и балюстради. Въпреки името, бастионът не е построен за отбранителни цели. Преди това това място е било търговия с риба, но сега е отлично архитектурно допълнение към църквата Матия. От стените на бастиона се открива възхитителна гледка към Дунав и столицата.

12. Църквата Матия (Будапеща)

Намира се на хълма Буда. Построен през 14 век в готически стил. Камбанарията на църквата е най -много висока сградакомплекс на крепостта Буда. Височината му е 82 метра. Църквата има 3 кораба с много прилежащи параклиси. Покривът е покрит с червени керемиди. Основната украса на интериора са витражи и стенописи. От 1260 г. са оцелели две колони; те се намират под кулата Бела.

13. Унгарска опера (Будапеща)

Внушителната опера е построена през 19 век в неоренесансовия и бароковия стил. Украсена е с орнаменти и скулптури. Стенописите в залата са направени от известни художници: Тан, Секей, Лотц. Стаята във формата на подкова има отлична акустика. Известни актьори, диригенти и композитори, включително италианският композитор Джакомо Пучини, работят с удоволствие.

14. Унгарски национален музей (Будапеща)

Темата на музея е историята и изкуството на Унгария през периода от основаването на страната до наши дни. Общо около милион експонати са изложени в музея в различни колекции. Представени са много археологически находки, включително проби от каменна писменост от римския период. Има колекции от монети, оръжия, бижута, предмети от бита от различни периоди, както и зала на кралската мантия.

15. Музей House of Terror (Будапеща)

Разположен в бивша сграда на затвора и е посветен на тоталитарния период в историята на Унгария. Строга сграда в сиво с черен кант. Изгледът на рамката създава голяма черна козирка с надпис "TERROR". В слънчеви дни този надпис хвърля сянка върху фасадата на сградата. Изложбите на музея представят експонати, останали от фашисткия режим и изискващи размисъл: инструменти за изтезания, документи и предмети от онова време.

16. Базиликата на Свети Адалберт (Естергом)

Католически храм в град Естергом. Построен на хълм на брега на Дунав през 1869 г. Архитектурата на храма е направена в неокласически стил; самата сграда има кръстовидна форма. Базиликата е дълга 118 метра и широка почти 50 метра. Фасадата на сградата е украсена с 8 колони. Интериорът е базиран на мозайки, колони, стенописи и статуи. На купола на базиликата има наблюдателна площадка с отлична гледка към града, планините и Дунав.

17. Абатство на Панонхалма

Бенедиктинското абатство има дълга история. Основан е през 996 г. Сградата е била възстановявана няколко пъти, така че архитектурата й съчетава стиловете от различни епохи. Уникалният религиозен древен комплекс е включен в списъците на защитените от ЮНЕСКО обекти. Базиликата на Св. Абатството на Мартин порази с лукса на интериора. Библиотеките съхраняват над 300 000 уникални и ценни книги. Има ботаническа градина и винарна.

18. Базилика Свети Стефан (Будапеща)

Мащабен действащ храм с живописен интериор. Строителството на храма е завършено през 1905 г. и то продължава почти 50 години. Височината на базиликата е 96 метра, с наблюдателна платформапочти цялата столица се вижда под купола. Интериорът е украсен с бронзови барелефи, мрамор и мозайки. Често се провеждат концерти за органна и класическа музика. Църковният хор пее на неделните служби.

19. Катедралата на светите Петър и Павел (Печ)

Римокатолическата катедрала се намира на Куполния площад в Печ. Построен през XI век. През XVI-XVII век катедралата е била използвана от турците като джамия. Фасадата на сградата е направена в класически стил с остри сводести форми и е украсена със статуи на 12 -те апостоли. Интериорът е доминиран от позлатени скулптури и стенописи. Органът на катедралата се състои от 75 тръби. Известният Франц Лист изпълняваше там меси.

20. Катедралата в Сегед

Невероятно красива неороманска сграда, построена от червена тухла през 1930 г. Това е архитектурен паметник. Туристите са привлечени от кулите с височина 91 метра, насочени към небето. Като цяло катедралата има 57 кули с различни размери. Основната зала на катедралата е предназначена за 5000 енориаши. Стенописи, релефи, мозайки в стил Арт Нуво - необичайният интериор вътре допълнително засилва яркото впечатление от дизайна на катедралата.

21. Тихани абатство

Построен на мястото на древна земна крепост. В резултат на вражески нападения и пожари от старата сграда на манастира е останала само бароковата църква от 1754 г. Издълбаните му олтари са луксозно декорирани и се считат за шедьовър на унгарската дървена скулптура от 18 -ти век. Майстор Себастиан Стулхоф работил по създаването на олтарите в продължение на 25 години и не е взимал такса за работата си.

22. Реформатска катедрала (Дебрецен)

Счита се за символ на град Дебрецен. Декорацията е направена в класически традиционен стил - строго и без излишни детайли. Вътрешната украса на катедралата също е доста скромна, стените са боядисани с обикновена бяла боя. Площта на катедралата е доста голяма - тя може да побере до 5000 души. Това е най -голямата реформатска църква в Унгария. Столът на Lajos Koshshut е изложен в катедралата като атракция.

23. Егерската крепост

Средновековна крепост, чиито защитници проявяват героизъм в защитата срещу нашествието на турците през 1552 г. Построен през XIII век, сега е музеен комплекс. Бастионите и подземните каземати са достъпни за туристи. Музеят Иштван Добо разказва на посетителите за богатата история на крепостта Егер. През лятото има фестивали в средновековен стил с рицарски турнири.

24. Кралски дворец в Гьодьольо

Имение дворец, шедьовър на унгарската барокова архитектура. Построен през XII век. В продължение на няколко века към него са добавени конюшня, оранжерия и театър. Понастоящем това е музеен комплекс с реставриран интериор на кралските покои. Експозициите на залите са посветени на династията Грашшалкович. Параклисът на Св. Йоан Непомук. Около двореца има парк с площ от 29 хектара.

25. Дворец Фестетис (Кестели)

Разположен в живописен парк близо до езерото Балатон. Един от най -големите замъци в страната, построен през 18 век. Фасада и интериорна декорацияприлича на дворците на Франция. В замъка се помещава музей. Колекциите на музея включват ценни и редки книги, оръжия от различни епохи. В конюшните на двореца са изложени образци на различни вагони - файтони и каруци. В залите на двореца се провеждат различни официални и развлекателни събития.

26. Исторически център на Шопрон

Това място съдържа много архитектурни паметници на историята, в по-голямата си част те са направени през XVI-XVIII век в бароков стил. От централния площадлабиринтът от тесни уютни улички с древни сгради от различни епохи се разминава. Готическата църква на козата, Домът на генерала, Домът на Фабриций с археологически експонати и антики - и това не е всичко. Символ исторически центъре Огнената кула с височина 60 метра.

27. село Холокьо

Етнографски музей на открито, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за наследство. Селото-музей е дом на 500 души и всички те водят нормалното си ежедневие. За посетителите това е чудесна възможност да разгледат народните традиции, съхранени в продължение на няколко века. Много жители се занимават с традиционни народни занаяти - керамика, бродерия, дърворезба.

28. Старият град на Дьор

Историческият квартал на града, който всяка година се посещава от хиляди туристи. Те са привлечени от великолепното архитектурни ансамблиот стари сгради от 18 век. Изходната точка за обиколката е Централният площад Сечени. Заобиколен е от сгради в бароков стил - Игуменската къща, йезуитската църква, сградата на старото кметство, Ващушкошката къща. В музея Janos Xanthus можете да се запознаете с историята на град Дьор.

29. Lillafured Resort

Популярният курорт се намира край езерото Хамори в горите на планинската верига Бюк. За настаняване на туристи е построен хотел, който прилича повече на дворец. В него има много гости по всяко време на годината. Пътуващите идват тук, за да се насладят на чистия планински въздух и живописните гледки. Популярни разходки с лодка по езерото, туризъмпрез гората. Можете също да посетите пещерите с прилепи или водопада Синва.

30. Пещерната баня на Мишколктаполка

Уникалността на банята е в нейното местоположение. Намира се в пещера, образувана естествено в продължение на хиляди години. Пещерата се намира в голяма букова гора в планината. Въздухът на пещерата се счита за лечебен, особено полезен при астма. Термалната вода има състав, обогатен с минерали, но в същото време с ниско съдържание на сол. Това ви позволява да бъдете във водата за почти неограничено време.

31. Хевиз

Термално езеро в западната част на страната. Почивка върху него е популярна по всяко време на годината. Температурата на водата му не пада под 24 ° C дори през зимата, а през лятото достига 36 ° C. Хевиз е едно от най -големите термални езера в света. Площта му е 47 000 м². Веществата в състава на водата помагат при лечението на много заболявания, но има и противопоказания - бременност, рак, астма, туберкулоза.

32. Пещерите Агтелек

Намира се в карстовите планини на територията национален паркВ северната част на страната. Многобройни пещери образуват сложни лабиринти с много километри проходи. Общо експертите преброяват около 700 пещери в района. Повечето голяма пещераАгтелек е и една от най -големите сталактитови пещери в Европа. Дълъг е 26 километра, 8 от които се намират в Словения.

33. Ортобагия

Национален парк с площ от 800 км². Територията на парка е защитена от ЮНЕСКО. Атракция е Мостът с девет арки, който е дълъг 167 метра. Построен е върху блатисто блато през 1833 г. Близо до моста има странноприемница, която е на 300 години. Тук се помещава етнографска изложба. Hortobagy е популярна ваканционна дестинация с много различни видове забавления, включително воден парк.

34. Набережната на Тагор (Balatonfured)

Град Балатонфюред се намира на северния бряг на живописното езеро Балатон. През 1926 г. известният индийски поет Рабиндранат Тагор посещава курортите на града. Според традициите на страната си, той засади лимоново дърво близо до водата, в знак на благодарност за гостоприемството. Други известни личности, които посетиха градовете, започнаха да правят същото. С течение на времето алеята от засадени дървета се превърна в мемориален парк и се превърна в украса на насипа.

35. Винен регион Токай

Включен в списъка на обектите на ЮНЕСКО. Историята на винопроизводството в Токай започва през 1550 г. Лозята са разположени по склоновете на планините на надморска височина от 400 метра. Специалният микроклимат в региона е специална тайна за приготвяне на вина Tokay, която им придава уникален и изискан вкус. Почти всяка жилищна сграда в града има винарска изба, а основната атракция са винарските изби на Ракоци.

Всяка нация по света има свои собствени характеристики, които са абсолютно нормални и обикновени за тях, но ако човек от различна националност попадне в тяхната среда, той може да бъде много изненадан от навиците и традициите на жителите на тази страна, защото те няма да съвпадат с неговите собствени представи за живота. Каним ви да разберете 9 национални навика и характеристики на унгарците, които може да изглеждат изненадващи и малко странни за руския народ.

Те ядат червен пипер по всяко време и навсякъде.

Паприката е съществена част от унгарския език национална кухня... Тази подправка (прах от сушен мек лют пипер) се добавя навсякъде и навсякъде, но особено в гулаш - друго кулинарно съкровище на нацията. Червеният пипер се продава в торби по пазарите и като сувенир за чужденци. Броят на неговите сортове се изчислява в десет сорта, а дърво, покрито с малки червени плодове, расте в градината или на перваза на прозореца на почти всеки унгарец.

Не пият чай

Обичайният за руснак съпровод на всеки десерт с чай в Унгария не работи. При цялото богатство на брашно и национални сладкиши, унгарците предпочитат да измиват чиниите си с чиста вода или кафе. Тук чаят се има предвид по -скоро като лек за болести. (Между другото, много подобно на българите. Наистина, защо да пием чай, ако отличното прясно сварено кафе се продава навсякъде за 1 евро?

Ходят масово на бани

Термалните бани на Будапеща са световноизвестна атракция. Прието е да не плувате в открити басейни, а да седите. Температурата на водата варира от 16 до 42 ° C. Смелчаците предпочитат контрастни преходи от горещо към студено, пенсионерите седят под хидромасаж, децата се забавляват в топлите „гребни басейни“. Самите унгарци ходят на бани не толкова, за да се измият или подобрят здравето си, а по -скоро за облекчаване на стреса. Да, лечебните свойства на термалната вода наистина имат благоприятен ефект върху кожата и ставите, но за унгарците преди всичко това е чудесно извинение да прекарват времето си със семейството през уикенда.

Те не се страхуват от бездомните

В Будапеща има много хора без определено мястоместожителство. Те са буквално навсякъде: просят, спят, ядат, общуват помежду си. Те са изгонени само от най -централните и туристически места на града. Това се прави от представителите на пешеходния патрул възможно най -учтиво и деликатно. Този начин на живот се свързва не само с икономическото положение в страната, но и с номадския характер на определена прослойка от обществото. Да не работиш и да живееш на улицата е съзнателен избор на мнозина. Те са чисти, грижат се за себе си и в по-голямата си част не се различават от обикновените минувачи. Освен ако не живеят в палатки, изперете дрехите си във водите на Дунав или в улична помпа и ги изсушете точно там по клоните на дърветата.

Те са много патриотични

Чувството за гордост от тяхната история и единството на нацията е в кръвта на всеки унгарец. В Будапеща на площада на героите централната частзаема Мемориала към 1000 -годишнината от откриването на Родината, основан през 1896 г. През цялата втора половина на IX век предците на днешните маджари се преместват от Заурал в долината на Дунав. И до днес унгарците защитават езика си от чужди влияния. Като цяло те са доста активни граждани: по улиците на града навсякъде има плакати, призоваващи да повлияят на ежедневната корупция, да гласуват активно на избори и да участват в политическата ситуация в страната. Ако нещо се обърка, те чувстват отговорност да го променят. Тук не е прието да се срамувате от произхода си, а в случай на успех в кариерата, унгарец често го приписва на своя произход.

Те развалят децата

Тук и там навсякъде можете да чуете: "Mit seretne?", Което означава "какво бихте искали?" Мнението на детето се зачита от детството и е изключително внимателно за процеса на възпитание. Децата за унгарците не са хора, а малки божества, които могат да направят всичко. Разбира се, това се отразява на децата, но изненадващо те растат не разглезени егоисти, а отворени, усмихнати, мили и никак не срамежливи от непознати. Всяко дете, според родителите си, се нуждае от свой собствен индивидуален темп на развитие. Така, например, престоят тук за втора година не се счита за унизителен.

Те не минават без документи

Първо, полицейските служители в Унгария могат просто и напълно законно да проверяват документи на улицата на всеки пешеходец. Второ, билет за пътуване може да бъде закупен тук само с лична карта. В този случай властите се ръководят от проста логика: само един гражданин на страната може да пътува с едно удостоверение, а не всички членове на семейството му. Туристите купуват дългосрочна карта с паспорт или еднократна карта без проверка на самоличността. И накрая, никой не отмени процедурата за потвърждаване на възрастта си при закупуване на алкохол в барове.

Те са чужди на церемониите

Унгарците се наричат ​​един друг като „вие“. Всичко и винаги. Изключение може да се нарече само призив към възрастните хора, за да се подчертае уважението към определен човек. След поздрава следва задължителна целувка: първо се целуват по едната буза, после по другата.

Те празнуват именни дни

Не се изненадвайте, ако никой не ви пожелае честит рожден ден. Не е обичайно да празнуваме този празник тук в обичайния ни смисъл. Много по -важен ден за унгарец е именният ден. На именния ден, както на всеки сериозен празник в Унгария, се организира шумен празник и се раздават подаръци.

Унгария е един вид държава. Отлични климатични условия, узрели гроздови гроздове и ярко слънце ... В старите времена тази държава е била част от Австро-Унгарската империя, но вече е придобила своята независимост. Унгария винаги е привличала туристи, особено що се отнася до столицата - Будапеща. Много туристи дори мислят за смяна на постоянното си местожителство, след като посетят Унгария. Ако харесвате нашите факти, винаги можете да си купите обиколка до Унгария на сайта "BonTour"

1. Историята на страната датира от 896 г., така че Унгария по право заема своето място сред най -древните европейски държави.

2. Езерото Балатон, което често е наричано „Малкото море“, е най -голямото в централната част на европейския континент. За да се насладят на красотата на величествения резервоар, туристите посещават страната всяка година.

3. Държавата отдавна е известна с термалните си извори, така че няма нищо изненадващо във факта, че на територията на Унгария има много курорти, насочени към подобряване на човешкото тяло.

4. Най -дългият мост в страната е "Деветте арки". Намира се в парка Hortobagy. Мостът е с дължина 167 метра.

5. Представители на Унгария получиха Нобелова награда в почти всички номинации. Изключение е миротворческата сфера. Ако говорим за такъв показател като общия брой високи постове на глава от населението, то тук той е най -впечатляващият.

6. Унгарците трябва да се гордеят с изобретението на съвременната химикалка. Също така местните учени представиха на света пъзела „Кубикът на Рубик“, който стана широко известен сред тийнейджърите.

7. Местнизнаят много за кулинарното изкуство, затова добавят червен пипер към почти всички традиционни ястия.

8. Унгарската кухня е известна със своя гулаш, но това изобщо не е яхния, както човек би си помислил, а вкусна супа.

9. В Унгария производството на вино е добре развито и пенливите напитки, произведени от местни занаятчии, са били търсени дори сред кралете.

10. Известната унгарска компания "Herend" е доставчик на уникални ръчно изработени порцеланови изделия, които активно се купуват от богати хора по света.

11. Страната има строга данъчна система. Например данъкът върху добавената стойност е 27%.

12. Метрото в Будапеща може да се конкурира с лондонското „метро“ - първите вагони започнаха да се движат в унгарската столица отдавна (1896 г.). Прави впечатление, че днес влаковете се управляват от руски инженери, с които местните власти са подписали дългосрочен договор.

13. Унгарският език е практически невъзможен за изучаване. В същото време много унгарски думи са подобни на руските, ако сравним изключително звука, защото смисълът като правило е коренно различен. Например думата „пул“ унгарците приравняват с обида.

14. Според унгарците елдата е прекрасно лакомство за птиците, но човек не бива да я употребява. Ето защо такива зърнени храни се продават само в зоомагазини, а не в традиционните супермаркети за хранителни стоки.

15. Посещавайки Будапеща, туристите получават възможност да отидат на обиколка с трамвай по улиците на столицата.

16. Уникалното музикално творение, което преди наричахме „кучешки валс“, унгарците го наричат ​​по различен начин - „магарешки марш“.

17. Жителите на Унгария не излъчват никакви видове месо, освен свинско, и поздравяват и се сбогуват по монотонен начин.

18. Унгария заема водеща позиция пред много страни, ако вземем предвид такъв аспект като консумацията на свинска мас.

19. Най -голямата синагога на европейския континент е собственост на Будапеща. Този храм може да събере до 3 хиляди граждани едновременно.

20. Село Холокьо, разположено недалеч от столицата, не е променило облика си от много години, което привлича много туристи, които идват тук всяка година.